Banner Aegilops

Άρθρα - Aπόψεις

  • Read: 1511 times

PGR Secure - Πόσο πραγματικά διασφαλίζονται οι φυτογενετικοί πόροι;

ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΥΤΟΓΕΝΕΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ;

 

acquia marina logoΕκπρόσωποι διαφόρων ομάδων ενδιαφερομένων (κυβέρνηση , δημόσια έρευνα, εταιρείες σπόρων , μεταποίησης γεωργικών προιόντων, ΜΚΟ και Τράπεζες Γενετικού Υλικού ) είχαν προσκληθεί από όλη την Ευρώπη για να συζητήσουν τους περιορισμούς όσον αφορά τη διατήρηση και τη χρήση των Φυτογενετικών Πόρων .

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Wageningen της Ολλανδίας από το Νοέμβριο του 25-29 Νοεμβρίου με μέριμνα της Ολλανδικής Τράπεζας Γενετικού Υλικού . Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου PGR Secure (Διασφάλιση Φυτογενετικών Πόρων) (http://www.pgrsecure.org/) , ένα έργο που έχει χορηγηθεί στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πλαισίου 7 ( EP7) (http://ec.europa.eu/ research/fp7/index_en.cfm ) για την Έρευνα και την Καινοτομία.

Ο στόχος της συνάντησης ήταν να αναπτύξει ένα σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της τρέχουσας κατάστασης σχετικά με τους περιορισμούς χρήσης των Φυτογενετικών Πόρων στην Ευρώπη . Την Ελλάδα εκπροσώπησαν οι Αθ . Μαυρομάτης ( Επ. Καθ. ΑΠΘ), Αντρέας Κατσιώτης (Επ. Καθ. Πανεπιστήμιο Αθηνών) , Χριστίνα Φουρναρακη και Αδαμαντία Κοκκινάκη (Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων) και Κώστας Κουτής (ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ). Εκπρόσωπο η ελληνική πολιτεία, αν και προσκλήθηκε, δεν έστειλε στη συνάντηση.

περισσότερα...
  • Read: 1652 times

O χρυσός στο Κιλκίς

“Ο χρυσός στόν τόπο αυτό είναι κρυμένος μέσα στη γή και μας χαρίζεται απλόχερα όλο το χρόνο. Δεν είναι άλλος από την χλωρίδα.

articles kilkis

περισσότερα...
  • Read: 506 times

Οι αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων στο στόχαστρο Featured

 01/06/2017

Την Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017, στην αγορά βιολογικών προϊόντων στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, αστυνομικοί με πολιτικά έκαναν έλεγχο στους παραγωγούς και ζήτησαν από την Πρόεδρο της Ένωσης Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας να τους ακολουθήσει στο Αστυνομικό Τμήμα Νεάπολης, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την έλλειψη αδειών σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς. Εκεί, η Πρόεδρος ενημερώθηκε ότι κανονικά θα έπρεπε να συλληφθούν με την αυτόφωρη διαδικασία, να επιβληθούν πρόστιμα και να γίνουν κατασχέσεις προϊόντων. Τελικά μετά από παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εξηγούσε ότι το θέμα των αδειοδοτήσεων είναι σε στάδιο διαβούλευσης, σταμάτησε η διαδικασία.

Είναι παράλογο και πάνω από όλα άδικο να βάλλεται η παραγωγική τάξη της χώρας κατά αυτόν τον τρόπο. Στα 22 χρόνια λειτουργίας των αγορών παραγωγών βιολογικών προϊόντων στη χώρα, οι αγρότες ΠΑΡΑΚΑΛΑΝΕ το ελληνικό κράτος για τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου που θα τους επιτρέψει να λειτουργούν νόμιμα. Αντ’ αυτού, οι αγρότες-παραγωγοί βιολογικών προϊόντων υπόκεινται διώξεις και κυνηγητό, λες και διαπράττουν έγκλημα, εξ αιτίας της ολιγωρίας των αρμοδίων. Ο Νόμος που προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία αγορών παραγωγών ψηφίστηκε ήδη από το 2014, τροποποιήθηκε το 2016, επίκειται και νέα τροποποίηση, και δεν εφαρμόζεται ποτέ.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων τελούν υπό καθεστώς ομηρείας. Γίνεται μία αέναη διαβούλευση, για κάτι που ήδη δουλεύει σωστά, με δημοκρατικές αρχές, με αυτοδιαχείριση και με κανόνες λειτουργίας βασισμένους σε επίσημα πρότυπα ποιότητας.

Οι αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων προσφέρουν φρέσκα, οικονομικά, ασφαλή, πιστοποιημένα προϊόντα απευθείας από τον παραγωγό στον καταναλωτή, χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτων. Το καταναλωτικό κοινό το έχει καταλάβει και τις έχει αγκαλιάσει. Το ότι 22 χρόνια τώρα λειτουργούν σε καθεστώς ημιπαρανομίας, οφείλεται στο ότι πολύ συγκεκριμένοι άνθρωποι είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν να χωρίσουν δύο γαϊδάρων άχυρα.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει πει επανειλημμένα ότι στηρίζει τους μικρούς παραγωγούς. Είναι ευκαιρία να το αποδείξει στην πράξη.

 

https://www.biologikesagores.gr/2017/06/01/%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%ce%b3%ce%bf%cf%81%ce%ad%cf%82-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%b3%cf%8e%ce%bd-%ce%b2%ce%b9%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%cf%8e%ce%bd-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%8a%cf%8c/

περισσότερα...
  • Read: 1635 times

Το DNA της ελληνικής αγροτικής γης κινδυνεύει με εξαφάνιση

Η Ελληνική Τράπεζα Γενετικού Υλικού στην Θεσσαλονίκη συλλέγει και φυλάσσει DNA από 700 και πλέον ποικιλίες φυτών στην Ελλάδα, εδώ και αρκετές δεκαετίες. Όπως σχολιάζουν μελετητές για την Τράπεζα, «αποτελεί αξία ασφάλειας και παραγωγικότητας». Ο πλούτος που είναι σε θέση να προσφέρει η συλλογή της Τράπεζας ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ. Παρόλα αυτά, σήμερα, η Τράπεζα υπολειτουργεί αντιμετωπίζοντας προβλήματα, όπως η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και η στέγαση. Η υποβάθμιση του ρόλου της μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια του γενετικού υλικού που έχει συλλεχθεί και μαζί με αυτό να χαθεί και η ασφάλεια που παρέχει.

Του Νίκου Μίχου (www.tvxs.gr)

περισσότερα...
Subscribe to this RSS feed