Banner Aegilops

Εκπαίδευση

  • Read: 166 times

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ του ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ - 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 - ΚΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΘΕΡΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Featured

Παρουσιάσεις από το σεμινάριο για την γονιμότητα του εδάφους στις 8 Οκτωβρίου 2017 στο κτήμα οικολογικής γεωργίας στη θέρμη θεσσαλονικής.

Δρ. Χριστίνα Bακάλη - ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ

Δρ. Φραντζής Παπαδόπουλος - Ινστιτούτο Εδαφολογίας ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

Δρ. Ειρήνη Κατσαλήρου - ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Δρ. Άρης Γεράκης - Σύμβουλος Ανάπτυξης Βιολογικών Εκμεταλλεύσεων

Δρ. Teresa Lazzaro - Scuola Sant Anna University of Pisa

Diego Guidotti - Συνεργάτης του πρόγραμματος Horizon 2020 CAPSELLA

Το σεμινάριο διεξήχθει με την συνεργασία της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Β. Ελλάδος.

Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες και ελπίζουμε το σεμινάριο αυτό να έβαλε ένα λιθαράκι στο μεγάλο θέμα της γονιμότητας του εδάφους στην βιολογική γεωργία. Ευχόμαστε να υπάρχει συνέχεια στις γόνιμες κουβέντες που ξεκίνησαν!

περισσότερα...
  • Read: 524 times

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ Featured

Ο ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ – Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στην Γεωργία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Scuola Superiore Sant Anna, Piza, (Italy) και την Ένωση Αγροτών Bιοκαλλιεργητών Bορείου Ελλάδος διοργανώνει ολοήμερο σεμινάριο για την γονιμότητα του εδάφους.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 8 Οκτωβρίου στο Αγρόκτημα Οικολογικής Γεωργίας (Θέρμη Θεσσαλονίκης) με συμμετοχή επιστημόνων από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, το ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ και το Πανεπιστήμιο της Pisa της Ιταλίας (βλ. συνημμένο πρόγραμμα). Στο σεμινάριο αυτό θα παρουσιαστεί και η εφαρμογή αξιολόγησης του εδάφους με το τεστ του φτυαριού, η οποία δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος CAPSELLA. Το τεστ του φτυαριού βοηθάει τον βιοκαλλιεργητή να έχει μια πρώτη προσέγγιση στην κατάσταση του εδάφους και να λειτουργεί βοηθητικά στις τυχόν εργαστηριακές εδαφολογικές αναλύσεις.


Το σεμινάριο είναι ελεύθερης συμμετοχής και απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες βιοκαλλιεργητές αλλά και παραγωγούς που ενδιαφέρονται να μάθουν πληροφορίες σχετικά με τη γονιμότητα του εδάφους, τα στοιχεία που την αποτελούν αλλά και εργαστηριακούς ή πρακτικούς τρόπους για την αξιολόγησή της.

Για την συμμετοχή σας παρακαλούμε να αποστείλετε την παρακάτω αίτηση με email στο greekseedschool@aegilops.gr ή στο fax 2428094558 μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου.

Για πληροφορίες επικοινωνήστε στο 2428094558 (9.00 – 13.00π.μ.) ή στο 6973082949 (Bακάλη Χριστίνα)  

Πρόσβαση στο Αγρόκτημα Οικολογικής Γεωργίας :στο δρόμο από Θέρμη για Πανόραμα, στο ύψος του Lidl, στρίβουμε δεξιά. Υπάρχει επιγραφή πάνω στο δρόμο που λέει προς «Φράγμα Θέρμης». Το αγρόκτημα είναι μερικά μέτρα πιο κάτω, στα αριστερά.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

KYΡΙΑΚΗ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Αγρόκτημα Οικολογικής Γεωργίας

Θέρμη Θεσσαλονίκης

 

ΠΡΩΪΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

10.00-10.15

Χαιρετισμός της προέδρου του ΑΙΓΙΛΟΠΑ κ. Μ. Ναθαναηλίδου και της προέδρου της Ένωσης Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Β. Ελλάδος κ. Χρ. Σκορδίτη

10.15 – 11.00

Εισαγωγή στη γονιμότητα του εδάφους και στα συστατικά της

Βακάλη Χριστίνα, ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ – Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία Γεωργία

11.00 - 11.45

Εδαφολογική ανάλυση και ηλεκτρονικές οδηγίες λίπανσης σε αγρότες

Δρ. Φραντζής Παπαδόπουλος, ΕΛΓΟ - "ΔΗΜΗΤΡΑ" / Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων

11.45 - 12.15

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΚΑΦΕ

12.15 -13.15

Η Βιοποικιλότητα του Εδάφους και τα συστατικά της

Δρ. Ειρήνη Κατσαλήρου, Εδαφολόγος, ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

13.15 – 14.00

Η καλλιέργεια του εδάφους – Συστήματα μειωμένης εδαφοκατεργασίας

Δρ. Αργύριος Γεράκης, Σύμβουλος Βιολογικών Εκμεταλλεύσεων

14.00 -15.00

ΜΕΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΜΕ ΕΛΑΦΡΥ ΓΕΥΜΑ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

15.00- 15.45

Η λειτουργική βιοποικιλότητα και πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον βιοκαλλιεργητή

Dr. Teresa Lazzaro, Scuola Sant Anna, University of Pisa, Ιταλία

15.45 – 16.30

Εισαγωγή στο τεστ του φτυαριού και στην εφαρμογή του

Dr. Teresa Lazzaro, Diego Guidotti, Scuola Sant Anna, University of Pisa, Ιταλία

16.30 – 18.00

Beatrice Winterstein, γεωπόνος Οικολογικής Γεωργίας : Περιήγηση-στο αγρόκτημα και στις πρακτικές διατήρησης της γονιμότητας του εδάφους

Ομάδα Capsella : πρακτική εφαρμογή του τεστ του φτυαριού και καταγραφής των αποτελεσμάτων του

18.00 – 19.00

Γενικές ερωτήσεις και αξιολόγηση της εφαρμογής του τεστ του φτυαριού

19.30 -

ΒΡΑΔΙΝΟ βιολογικό ΓΕΥΜΑ με κρασάκι, και κουβέντα για τη βιολογική/οικολογική γεωργία!

CAPSELLA(CollectiveAwarenessPlatformSforEnvironmentally- soundLandmanagementbasedondatatechnoLogiesandAgrobiodiversity).Project688813,co-fundedbyH2020,EUfundingforresearchandinnovation

 

Κατέβασμα αρχείων:
περισσότερα...
  • Read: 381 times

To γόνιμο έδαφος είναι το ¨ζωντανό¨ έδαφος – Σεμινάριο στην περιοχή Βένετο της Ιταλίας Featured

 

Στις 26 και 27 Ιουνίου έγινε στην περιοχή της Βενετίας σε ένα αγροτουριστικό κατάλυμα σεμινάριο σε βιοκαλλιεργητές σχετικά με την εδαφική γονιμότητα, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος CAPSELLA. Το σεμινάριο διοργανώθηκε από την ΕSAPODA, ένα πειραματικό και αυτοοργανωμένο σχολείο από βιοκαλλιεργητές για βιοκαλλιεργητές. Το σχολείο αυτό λειτουργεί ήδη δέκα χρόνια και διοργανώνει μαθήματα τα σαββατοκύριακα σε διάφορα αγροκτήματα της περιοχής Βένετο της Ιταλίας. Τα άτομα που παρακολουθούν τα μαθήματα αυτά μπορούν να αποκομίσουν πρακτικές πληροφορίες για τις καλλιέργειες που ενδιαφέρονται και να κερδίσουν από την εμπειρία των ¨παλαιότερων¨. Ο ρόλος του σχολείου δεν είναι μόνο η μετάδοση της γνώσης αλλά και η δημιουργία μιας κοινότητας παραγωγών, όπου ο/η νεοεισερχόμενος/η στην παραγωγή μπορεί να βρει βοήθεια στα εμπόδια που θα συναντήσει στον δύσκολο και ενδιαφέρον δρόμο της παραγωγής της τροφής. Στην παραπάνω πρόταση τονίζεται επίτηδες το γυναικείο φύλο γιατί ήταν εντυπωσιακή η συμμετοχή των γυναικών – παραγωγών! Οι θεματικές ενότητες αφορούσαν στην εδαφική βιοποικιλότητα και κυρίως στους γαιοσκώληκες, στην εδαφογένεση, στον χούμο και στην οργανική ουσία καθώς και στα φυτά κάλυψης. Ανάλογο σεμινάριο θα διοργανωθεί και από τον Αιγίλοπα σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Πίζας το φθινόπωρο στην Βόρεια Ελλάδα – οπότε μείνετε συντονισμένοι!

περισσότερα...
  • Read: 1339 times

ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΠΟΡΩΝ ΚΡΗΤΗΣ, ΧΑΝΙΑ 5-6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016 Featured

ΧΑΝΙΑ, 5-6 Νοεμβρίου 2016

Ο ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ (Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία) σε συνεργασία με το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων και την αρωγή της τοπικής ομάδας σπόρων Χανίων «Σπορίτες» διοργανώνει στα Χανιά, στις εγκαταστάσεις του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, Αγροκήπιο, στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2016, ένα εκπαιδευτικό διήμερο πρόγραμμα με αντικείμενο τη γεωργική βιοποικιλότητα και τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών.

Το Σχολείο Σπόρων, ως θεσμός στα πλαίσια του ΑΙΓΙΛΟΠΑ που λειτουργεί επιτυχημένα από το 2012, έχει σαν σκοπό να μεταδώσει χρήσιμες εμπειρίες και γνώσεις στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να διατηρηθεί και αξιοποιηθεί κατάλληλα ο γεωργικός γενετικός πλούτος της χώρας μας, καθώς και η πλούσια γεωργική της παράδοση.

Το πρόγραμμα θα παρακολουθήσει με ελεύθερη συμμετοχή, περιορισμένος αριθμός εκπαιδευομένων (50-60 άτομα) και απευθύνεται κατά προτεραιότητα στα μέλη του ΑΙΓΙΛΟΠΑ στην Κρήτη, στα μέλη σποροδικτύων και ομάδων καλλιεργητών καθώς και σε γεωργούς, γεωπόνους και ερασιτέχνες κηπουρούς. Οι εκπαιδευόμενοι θα επιλεγούν κατόπιν αιτήσεώς τους μέχρι τις 26 Οκτωβρίου 2016 στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@aegilops.gr ή με φαξ στο 2428094558.

Για περισσότερες πληροφορίες, έντυπα αίτησης συμμετοχής καθώς και για το πρόγραμμα του διημέρου στο δικτυακό τόπο του ΑΙΓΙΛΟΠΑ :
www.aegilops.gr και στην ηλεκτρονική διεύθυνση : info@aegilops.gr
Τηλ επικοινωνίας 6945 414573 (Κώστας Κουτής)

περισσότερα...
Subscribe to this RSS feed