Banner Aegilops

Γιατί πρέπει η ιστορία να επαναλαμβάνεται? Η υπόθεση του glyphosate

Τον τελευταίο καιρό έχουμε διαβάσει πολλά άρθρα για την υπόθεση του glyphosate, κύριου συστατικού του Round up ζιζανιοκτόνου. Για την κατάταξή του από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως πιθανό καρκινογόνο, τις μελέτες που είδαν το φως τις δημοσιότητας, την έντονη κινητοποίηση ως προς την απαγόρευση του, τις διαμάχες στον τύπο και στο διαδίκτυο, τα πολιτικά παιχνίδια που παίχτηκαν και τέλος για την έγκριση του φαρμάκου για άλλα πέντε χρόνια στην Ε.Ε. Για να μην αναφερθούμε στα δεκάδες άρθρα στον διεθνή και ελληνικό τύπο που συνδέουν το συγκεκριμένο γεωργικό φάρμακο με τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και την προώθηση τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως επίσης για τα επίσης δεκάδες άρθρα, και βίντεο, που συνδέουν την εταιρεία παραγωγής με ανάλογα σκάνδαλα στο παρελθόν. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ζήσει τη συγκεκριμένη ιστορία στο παρελθόν με πολλές άλλες χημικές ουσίες και γεωργικά φάρμακα (πιο γνωστό το DDT), τα οποία απαγορεύτηκαν ως επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία ενώ στην αρχή της εμφάνισης τους επιβεβαίωναν ότι είναι ασφαλή και για τον άνθρωπο και για το περιβάλλον.

Παραθέτουμε απόσπασμα από το τελευταίο δελτίο τύπου1 του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Έρευνα στον Καρκίνο (ΙΑRC) που ανήκει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το οποίο αντιπαρέρχεται όλες τις κριτικές που έχουν γραφτεί πάνω στην Μονογραφία2 που εξέδωσε για το glyphosate  με την υπογραφή του διευθυντή του Οργανισμού.

Το δελτίο τύπου είναι χωρισμένο με τίτλους ως προς τα διάφορα αντιεπιχειρήματα τα οποία αποδομούνται στην συνέχεια. Παραθέτουμε την εισαγωγή του Δελτίου:

«Μετά την αξιολόγηση του glyphosate από το πρόγραμμα μονογραφιών του IARC τον Μάρτιο του 2015, ο Οργανισμός έχει υποβληθεί σε πρωτοφανείς και συντονισμένες προσπάθειες υπονόμευσης της αξιολόγησης, του προγράμματος και του Οργανισμού. Αυτές οι προσπάθειες σκοπίμως και επανειλημμένα παραπλανούν ως προς το έργο του Οργανισμού. Οι επιθέσεις στο έργο της Οργάνωσης προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την αγροχημική βιομηχανία και τα συναφή μέσα ενημέρωσης και είναι στο πλαίσιο σημαντικών οικονομικών συμφερόντων που αφορούν: α)
την επαναχορήγηση του glyphosate από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή · β) εκατοντάδες μηνύσεις στις ΗΠΑ που υποβλήθηκαν από ασθενείς με καρκίνο εναντίον της Monsanto, υποστηρίζοντας ότι η ασθένεια τους προκλήθηκε από τη χρήση glyphosate γ) και την απόφαση της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος της Καλιφόρνιας να χαρακτηρίσει το glyphosate ως καρκινογόνο.

Ως απάντηση στις ψευδείς δηλώσεις, ο Οργανισμός επεδίωξε να παράσχει σαφή εικόνα των ενεργειών του, περιλαμβανομένης της ενημέρωσης των κρατικών υπηρεσιών σχετικά με τις εξελίξεις. Πολλά από τα σχετικά έγγραφα έχουν αναρτηθεί στο δημόσιο κρατικό ιστότοπο IARC και σε ιστοσελίδες που ασχολούνται με το glyphosate. Οι επιστήμονες του IARC απάντησαν σε κριτικές που πυροδοτήθηκαν από τη αγρο-βιομηχανία και εμφανίζονται σε επιστημονικά περιοδικά με δημοσιευμένες επιστολές στους συντάκτες περιοδικών. Λόγω της περιορισμένης ικανότητάς του, το IARC δεν έχει μπορέσει να αναπτύξει μια εκτεταμένη εκστρατεία ενημέρωσης για να παρουσιάσει τις θέσεις του, ή να αντιμετωπίσει όλες τις επιθέσεις που προωθούνται από τη αγρο-βιομηχανία στα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, σε επιλεγμένες και σημαντικές περιπτώσεις, το IARC έχει αντιπαρέλθει στις ψευδείς δηλώσεις που γίνονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης»

1 (Ιανουάριος 2018, http://www.iarc.fr/en/media-centre/iarcnews/pdf/IARC_response_to_criticisms_of_the_Monographs_and_the_glyphosate_evaluation.pdf)

2 (http://monographs.iarc.fr/ENG/Monographs/vol112/mono112-10.pdf)

logo ifoameu     logo lld     logo save